Mascarada alegerilor europarlamentare

În scurt timp, românii vor avea parte de încă un ghiveci electoral, cafteala pentru locurile în Parlamentul European. Hai să analizăm să vedem cum modul în care se va vota nu este deloc în interesul românilor, nu este deloc în interesul partidelor (vorbim de partidele responsabile, nu alea de familie) și este doar în interesul personal al conducătorilor acestora!

Catastrofa votului pe liste de partid
Votul se desfășoară pe liste, nu uninominal. Votul uninominal nu este cu mult mai bun decât votul pe liste dar are măcar avantajul de a da peste bot unor politicieni, arătându-le în realitate cam ce audiență au. Nu că asta i-ar deranja pe respectivii politicieni la somnul de frumusețe, pentru că cei care au intrat în parlament la redistribuire se consideră senatori plini, "aleși de popor", în loc să înțeleagă faptul că sunt doar norocoșii câștigători ai unui bilet la tombolă!
Revenind, să explicăm cum se petrece în realitate în partide, cu votul pe liste! Șefii partidului, în directă înțelegere cu baronii locali, stabilesc oamenii și ORDINEA de pe liste, orientându-se cum e și normal (normal în politica românească mă refer) ca locurile fruntașe, cele cu șanse, să fie ocupate de cine trebuie!
De obicei se pune cap de listă o persoană care are cât de cât o imagine ceva mai spălată din partid, n-a fost direct vizată de vreun scandal de presă, primiri de șpagă, scrisorele de amor sau altele. Urmează apoi cei care au fost cuminți și-au demonstrat de-a lungul timpului că răspund cu sfințenie la comanda "Șo pe ei". Ăștia sunt de obicei ăia care în campania electorală visează frumos, trag tare, aleargă, scot bani din buzunar și plătesc și cheltuieli, doar-doar ca partidul lor să mai pupe un loc pe listă. După alegeri, dacă nu au norocul să intre, rămân în continuare cu visele, însă de data asta ca avionul unui europarlamentar dinaintea lui să piară peste noapte în ceață, precum cel malayezian de curând.
Până la completarea listei vin "premiile de consolare". Adică la stilul: "ești extrem de bun, avem nevoie de tine, n-o să ieși niciodată dar îți arătăm că dacă ești la fel de silitor pe viitor, poți intra în categoria 2". De obicei se îngrijesc să fie din fiecare oraș mai mare câte unul cu bună imagine, să mai atragă fraierii la vot, care nu știu mecanismul alegerilor. Ăștia din categoria a 3-a nu fac eforturi niciodată că nu-s chiar idioți, acceptă numirea pe listă că nu strică acolo la CV și le mai face medicilor, avocaților și profesorilor un pic de publicitate care dă bine la cabinetele particulare și crește cotația la meditații!

Care sunt urmările votului pe liste?
În primul rând faptul că perpetuează găștile în partid, subiectivismul și nepotismul! Nu cred că mai are rost să discutăm pe tema asta! Ca urmare, primii 10-15 din partidele cu șanse nu sunt niciodată cei mai buni pe care România i-ar putea trimite acolo pentru a reprezenta CU ADEVĂRAT interesele naționale! Ei vor reprezenta întotdeauna interesele celui care i-a "binecuvântat" când i-a pus pe liste, apoi interesul partidului (care în ultimii 20 de ani n-a avut de-a face niciodată cu interesele românilor) și la final interesele grupurilor europene puternice la care s-au afiliat și de la care speră pe viitor sprijin pentru a primi vreun pașalâc în țară și ceva mai multă îngăduință de la stăpânii Europei. Sclavii de partid vor munci la fel, să prezinte "personalitățile" de pe liste, unele din ele fiind în esență nulități cu diplomă! Cei 15 de la coada listei, chiar dacă sunt niște personalități locale nu pot avea din poziția respectivă vreo tracțiune deosebită pentru că nu tot românul este idiot și își închipuie ce șanse ai de pe locul 30!

Care ar fi propunerea noastră?
E ușor să critici fără să vii și cu soluții alternative! Soluția noastră este simplă: dacă tot se votează pe liste de partid, atunci lista respectivă va conține toate cele 35 de  personalități propuse de partid, FĂRĂ NICI UN NUMĂR DE ORDINE! După vot se stabilește numărul de parlamentari alocat partidului și dacă sunt 10, se trage la sorți (pe bune, nu cu zaruri măsluite) care 10 din cei 35 vor merge la Bruxelles! Simplu!
Care sunt avantajele? Simplu: partidele RESPONSABILE vor fi nevoite să găsească 35 de personalități REALE care vor merge acolo, neputând să riște să trimită niște idioți că s-ar face de râs! Bine ... ăia care n-au simțul ridicolului ar putea pune pe liste tot neamul lor cel neadormit, de la fratele din Constanța până la cele două fete, ginerele, nașa, cumătru și cumnata, să aibă acolo un cârlig, dar sper că acest gen de partide să nu mai facă mulți purici pe scena politică românească!
Un partid responsabil ar pune atunci pe toate locurile (nu doar pe primele 10) oameni a căror bună imagine să le aducă admirația și votul alegătorului. Toți cei 35 de candidați ar face în mod UNITAR și EGAL campanie cu același entuziasm, mergând din poartă-n poartă, făcând cunoscut partidul! Sună interesant?
Dacă da ... mergeți și citiți și alte propuneri pe care mișcarea R21 le are pentru scena politică!

Comentarii

Postări populare